Soms heb je wel eens van die diners waar je een heel jaar naar uit kijkt. En als dan de dag zelf aanbreekt en je toeleeft naar het moment dat je aan mag schuiven. Dan hoop je natuurlijk dat je stoutste dromen worden overtroffen. Gelukkig was dat precies het geval bij het Kaasdiner dat we organiseerden met Bar Restaurant Dertien op 24 oktober.

Natuurlijk is de toeloop naar zo’n diner ontzettend spannend: wat voor producten gaan we gebruiken, krijgen we wel genoeg reserveringen, gaat het ons lukken? Nu is een samenwerking met de heren van Dertien eigenlijk altijd een succes. Zo beginnen we met een cocktail van Sake met wei. Wei, die met de korte ‘ei’. Wei is een restproduct van het kaasmaken, het is het vloeibare deel dat overblijft uit de melk. Wist je dat dit bijvoorbeeld ook de basis is voor Rivella en Taksi. En mocht je ooit groot en gespierd willen worden, dan is wei ook de basis voor je eiwitshake.

 

Nadat we heerlijk hebben genoten van onze bijzondere cocktail, beginnen we met een bijzonder gerecht van gerookte geitenroomkaas met rode en gele biet. Of op zijn Rotterdamsch gezegd: kroten. We gaan verder met een crème van onze Buurenkaas Geit met honingklaver en witlof. Wat bijzonder is aan de manier van koken: niets is wat het lijkt. Wat een zachte, smeuïge crème lijkt, zit barstensvol smaak. De vinaigrette wordt gemaakt met siroop van Dennentoppen.

Het hoofdgerecht bestaat uit een langzaam gegaard, gelakt geitenvlees met wortel en een aardappelpuree. De aardappelpuree wordt op smaak gebracht met een licht pittige roodflora uit België: Boû d’Fagne (ofwel Onbehouwen Boer). Gevolgd door een tuille, geraspte oude kaas en verschillende granen. Niet zomaar een oude kaas, nee. Onze Buurenkaas Oud, want na maanden van het toneel te zijn verdwenen, hebben we hem nu weer op de planken liggen.

We sluiten af met nashipeer van de barbecue, zoetzure schorseneer, bubbels van verveine en een sorbet van geitenkwark. Nou, die had je vast niet aan zien komen. Maar wat was dát lekker. Wie had ooit gedacht dat je schorseneer in een dessert kon gebruiken?

Met andere woorden: onze avond was perfect. Zonder meer. We hopen dan ook dat iedereen heeft genoten van deze avond en wellicht tot een volgende keer?