Elke eetcultuur heeft een variant op gehaktballen. Met varkensgehakt, kalfsgehakt, lamsgehakt of met kaas, zonder kaas, met kruiden, geroosterd in de oven of lekker in de boter. Bij Booij Kaasmakers vinden we niets vervelender dan droge gehaktballen. We hebben dan ook een aantal dingen aangepast in het recept van grootmoeder. Denk bijvoorbeeld aan wat geraspte Extra Belegen kaas door het gehakt heen. Als deze dan smelt, smelt hij mooi door het gehakt heen en geeft het gelijk meer smaak af.

GehaktballenVoor 4 personen:
500 gram half-om-halfgehakt
150 gram geraspte extra belegen
75 gram witbrood, zonder korstjes
100 ml melk
Peper en zout naar smaak
Klein bosje peterselie
1 eetlepel grove mosterd
Boter
1 kilo verse tomaten
Basilicum
2 uien
75 gram kapperappels (grote kappertjes)
Balsamico

Doe het gehakt met de helft van de geraspte kaas in een kom.
Week het brood in de melk, zo’n tien minuten.
Snijd de peterselie heel fijn en verkruimel het brood boven het gehakt.
Breng het geheel op smaak met de mosterd, peper en zout.
Vorm balletjes ter grote van een walnoot en leg ze even een half uurtje in de koelkast.

Snijd de uien in blokjes en doe ze met een eetlepel boter in een grote pan.
Fruit ze langzaam tot ze goudgeel zijn, schenk er een scheut balsamico en de tomaten aan toe.
Stoof de tomaten langzaam gaar en breng ze op smaak met peper en zout.

Verhit boter in een koekenpan en braad de gehaktballetjes mooi aan, zodat ze goudbruin zijn aan alle kanten. Ze hoeven nog niet gaar te zijn.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de tomatensaus in een ovenschaal, snijd de basilicum fijn en schep door de saus.
Leg de gehaktballetjes daarop, verdeel de kapperappels erover en het laatste van de geraspte kaas.

Zet het geheel zo’n twintig minuten in de oven.

Je kunt het eten met spaghetti, rijst of op een broodje in de stijl van ‘Meatball Sub’.