Het is het begin van een nieuw jaar en dat is het altijd leuk om even terug te blikken op het voorgaande jaar. En wat is er veel gebeurd! De verbouwing alleen al had behoorlijk wat voeten in de aarde.

Bij Booij maken we al decennialang boerenkaas, maar dit verandert allemaal als broer Willem en schoonzus Wendie, met bedrijf én gezin, naar Drenthe verhuizen. Zij zorgden immers voor de melk die wij gebruikten voor het kaasmaken. Dus gaan we op zoek naar een andere methode om toch rauwmelkse kaas te blijven maken.

Geitenboer Tijmen Verkuil tussen zijn geitenDie methode vinden we bij onze buurboeren, Ad Brandwijk en Tijmen Verkuil. Zij zijn verantwoordelijk voor de koe- en geitenmelk die wij voor onze kazen gebruiken. Beide boeren hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan en leveren alleen de lekkerste melk. Omdat de melk niet langer van eigen boerderij komt, heet de kaas niet langer Boerenkaas, maar is het Buurenkaas.

Voortaan halen we melk op bij de buren met onze tankwagen

Maar een boerderij met lege stallen is geen zicht. Dus komen er plannen. Grootse plannen. De boerderij gaat op de schop. De kaasmakerij en -opslag wordt een toekomstige workshopruimte. Waar je vroeger van de boerderijwinkel zó de stallen in keek, kijk je nu de nieuwe kaasmakerij in. Hier hebben we ruimte voor twee tobbes, één voor geitenmelk en één voor koemelk.

De nieuwe kaasmakerij met de twee tobbes

Achter de kaasmakerij komt het pekelbad, droogruimte en, ons paradepaardje, de opslag! Waar we vroeger de kazen naar de producent brachten, hebben we alles in de hand. Alle kazen die hier liggen te rijpen, worden met de hand gekeerd. En niet zomaar een paar, nee… Honderden kazen per dag.

Onze kaasopslag op de plek waar eerst de koeien stonden