Blog – Marijke heeft er kaas van gegeten; Lactose in kaas
In deze terugkerende blog vertelt Marijke over haar bevindingen van en over kaas. Lees hieronder haar verhaal over de verschillende opvattingen over lactose in kaas.

Lactose in kaas
Lactose vrije kaas, lactose-arm, koemelk allergie… Wie weet wat het verschil is?

We krijgen in de winkels en op de markt steeds meer de vraag om lactosevrije kaas. Lactose is melksuiker. Dit is aanwezig in alle melk van dieren, koe, schaap of geit. Lactose is geen allergeen, dus het is geen allergie. Wel bestaat er lactose-intolerantie, wat betekent dat er minder heftige klachten (wel zeker vervelend, maar niet meteen naar het ziekenhuis) komen na het eten van lactose. Klachten komen vaak ook minder acuut, het kan langer duren voordat je het merkt.

Nu merken we dat er zoveel onduidelijkheid is dat we even de feiten op een rijtje willen zetten:

1. Lactose vrije kaas van dierlijke melk bestaat niet.
Lactose vrije kaas is gemaakt van plantaardige melk zoals soja/cashewmelk. Er zijn goede producten op de markt maar ook heel veel ongezonde rommel. Kijk even op het etiket naar de ingrediënten, dan weet je al snel meer. Er zijn genoeg aanbieders van lactose vrije dierlijke melkproducten maar die zijn nooit écht helemaal lactose vrij.

wrongel lactose

2. Lactose arme kaas van dierlijke melk bestaat wél!
Lactose arm betekent minder dan 1 gram per 100 gram product. En lactose vrije kaas heeft minder dan 0,01 gram per 100 gram product. Dit zijn beiden geen officiële richtlijnen maar wel  wat het voedingscentrum als definitie heeft gesteld en de meeste producenten houden zich hieraan. Voorbeelden van kazen die je mag met weinig lactose: – Harde, gerijpte kazen – Feta – Blauwschimmels, gerijpt – Witschimmels, gerijpt. Lactose zet, tijdens het rijpen van de kaas, om in melkzuur. Lactase is hier verantwoordelijk voor. Je kunt dit ook in tablet vorm kopen als je intolerant bent maar af en toe zonder nadenken veel zuivel wilt wegwerken. Wij snappen dat, als kaasplank fans :D. We hebben veel lactose arme kazen, deze kun je met een intolerantie het beste één voor één proberen. De ene persoon reageert anders dan de andere, dus op deze manier weet je zeker of je wel of geen reactie krijgt. En het goede nieuws is: er zijn echt heel veel kazen die je kunt proberen op deze manier!

3. Koemelk allergie bestaat wel!
Koemelk allergie komt het meest voor bij kinderen, en koemelk is wel een allergeen. Het is verplicht om dit dikgedrukt of met hoofdletters op het etiket dikgedrukt te vermelden. Gelukkig groeien de meeste kinderen over de allergie heen, maar helaas niet 100%… Bij kaas zijn er inmiddels genoeg lekkere alternatieven van geitenmelk en schapenmelk. Deze kazen komen gelukkig de laatste jaren steeds meer in trek dus we hebben hiervan ook een mooi breed aanbod.

wrongel buurenkaas

Van beide soorten, kaas met weinig lactose en kaas zonder koemelk, vind je meer bij de ambachtelijke kaasboer. En dit zeggen we niet (alleen ) omdat we er eentje zijn, maar omdat dit soort kazen meer tijd kosten om te maken. Lactose breekt af tijdens de rijping van de kaas. Ambachtelijke kazen zijn vaak langer gerijpt. Rijpen kost tijd, en tijd is geld. Als je dus kaas maakt voor zoveel mogelijk marge, dan is rijpen niet zo aantrekkelijk. Let dus op lactose bij grote, commerciële kaasmerken, of de goedkope producten onderin het supermarktschap. Voor geitenmelk en schapenmelk geldt dat de markt minder groot is dan de koemelk. Nu is geitenmelk wel enorm in opmars, maar nog steeds niet in de buurt van koemelk. Niche producten zijn nu eenmaal aantrekkelijker om te maken voor kleinere makers. En daar zijn wij dol op, dus daar vind je een groot aanbod van in onze winkels!

Nog een laatste opmerking: Bij Goudse kaas is het ook gebruikelijk om de wrongel te wassen tijdens het bereidingsproces. Ook dit zorgt voor minder lactose in de kaas.

Heb je nog vragen hierover? Stel ze gerust via de mail; marijke@booijkaasmakers.nl of kom langs in onze winkels.