Graskaas is en blijft een bijzonder fenomeen. Al vanaf de allereerste zonnestraal schieten de graskazen uit de grond. Bij ons zijn de koeien van de buurman ruim een week geleden de wei in gegaan. Je had de dames moeten zien rennen. Als kinderen in een snoepwinkel, op zoek naar het lekkerste gras, de smakelijkste bloemen en de geurigste kruiden.

De koeien in de Alblasserwaard gaan wel iets later naar buiten dan in de rest van het land. De grond is namelijk natter en we willen niet dat de dames tot hun knieën in de modder zakken, natuurlijk.

Als het dan zo ver is kunnen de koeien genieten van heerlijk wintergras. Dat is immers het allerlekkerste gras van allemaal. Wintergras groeit langzaam en zit daardoor vol met de beste voedingsstoffen. Het is mals, sappig gras en de koeien zijn er meer dan dol op!

Daarna is het een kwestie van wachten en proeven. We wachten tot de melk verandert van smaak en dan is het eindelijk tijd om graskaas te gaan maken.

Graskaas staat vooral bekend om zijn volle en romige smaak, ook al is de kaas nog erg jong. Maar door het malse gras krijgt de kaas zijn typische smaak. De kaas is inmiddels gemaakt en nu is het echt wachten. Maar niet te lang, want tijdens de open dag op 26 mei 2018 zullen we de eerste graskaas aansnijden en dat wil je toch proeven!

 

Oude kaasMaar het leukste is: je kunt nu tóch stiekem al van graskaas genieten. Onze oude kaas is namelijk een graskaas die we vorig jaar hebben laten doorrijpen en man man man, wat is dát lekker!

De oude kaas bestel je hier.