Wat was het drúk, maar zo ontzettend leuk. Met een groep van 27 enthousiaste kaasliefhebbers proefden Wijn-kaasproeverijwe op donderdag 7 september een flink aantal verrassende combinaties. Zo kwamen we er achter dat je niet alleen rode wijn moet drinken bij een kaasplank. Het beste zou zijn om bij elke kaas een andere wijn te proberen. Denk aan een friszure Sauvignon Blanc met een lichte geitenkaas.

 

Nu is dit een redelijk voor de hand liggende combinatie, dus gingen wij op zoek naar minder voor de hand liggende combinaties. Wat dacht je van een lichte Pinot Noir-Cabernet Sauvignon met een oude schapenkaas? Sommige combinaties hadden we al snel bedacht, maar er waren er ook bij waar we iets langer over na moesten denken. Bijvoorbeeld in het geval van de Riesling-Gewürztraminer van Binz+Brat. Nadat we flink wat kazen moesten proeven (denk: acht) hadden we eindelijk te pakken waar we al die tijd naar zochten. Niet helemaal logisch, maar de smaakcombinatie is ‘spot on’: Munster. Een pittige roodflora uit de Vogezen. Hij stinkt een beetje en dat is maar goed ook, want hoe harder een kaas stinkt, des te lekkerder is de smaak.

Machère een zachte geitenkaas uit GroningenDe enige echt klassieke combinatie die we hebben gemaakt is  Ricard Le Petiot Sauvignon Blanc met een Machère, een frisse en zachte geitenkaas uit Groningen. Er wordt altijd stellig geroepen: ‘What grows together, goes together’. Dat is in dit geval niet helemaal waar. De volle, doch frisse Sauvignon Blanc uit Thesee, Frankrijk ligt immers mijlenver bij het Groningse Zevenhuizen vandaan.

Op 16 september organiseren we een nieuwe wijn-kaasproeverij met Wijnhandel de Cave en we hopen dan weer op nét zo’n leuke groep als die van 7 september.

 

Benieuwd naar de volgende proeverijen of wil je er een aanvragen, zodat je met je vrienden kan genieten van de lekkerste wijnen, bieren, ciders en kazen, klik dan hier.